1. Piparrak
Onurak:
Piparrek oso kaloria gutxi dituzte, eta C bitamina ugari eskaintzen dute. Digestioa errazten dute eta otorduetan gosea pizten laguntzen dute, saltsa edo pintxoetan gehitzen direnean.
Errezeta proposamena:
Gilda klasikoa prestatu: antxoa, oliba berdea eta Ibarrako piparrak pintxo batean jarrita. Tolosako poteoaren ezinbesteko osagaia!
2. Kalabazina
Onurak:
Ura, potasioa eta zuntza ugari ditu, oso arina eta digestio erraza izanik. Hidratatzeko ezin hobea eta oso kaloriko baxua.
Errezeta proposamena:
Kalabazin krematsua hotzean: frijitu tipula apur bat, gehitu kalabazina zati txikitan eta egosi urarekin bigundu arte. Birrindu, gatz pixka batekin eta oliba-olio zorrotada batekin, eta zerbitzatu hotz, menda hosto batzuekin apainduta.
3. Letxuga
Onurak:
Burua freskatzeko eta gorputza hidratatzeko ezinbestekoa uda garaian. Folatoz, A bitaminaz eta zuntzez betea, hesteen mugimendua errazten du eta oso energetikoa ez denez, otordu arinetarako aproposa da.
Errezeta proposamena:
Letxuga roll-ak: erabili hosto handiak arroz edo barazki wok batekin betetzeko, eta egin roll moduan, soja saltsarekin bustiz. Oso freskoak dira udako afari arinetarako.
4. Alberjinia
Onurak:
Antioxidatzaile ugari ditu, bere azal moreari esker, eta kolesterolaren kontrola laguntzen du. Azala janez gero, zuntza eta bitamina gehiago lortzen dira.
Errezeta proposamena:
Alberjinia errearen txip-ak: alberjinia xafla meheetan moztu, gehitu gatza, piperbeltz beltza eta olioa, eta labean egin 180ÂșC-tan. Pintxo, plater nagusien osagarri edo snack osasuntsu gisa zerbitzatu daitezke.
5. Tomatea
Onurak:
Lycopeno izeneko antioxidatzailea du, bihotzaren osasunerako eta azalaren babeserako oso garrantzitsua. Gainera, C bitamina, potasioa eta azido folikoa ditu.
Errezeta proposamena:
Tomate entsalada klasikoa: moztu tomateak, eta gehitu tipulina xaflatan moztua, gatza, eta oliba-olio birjina. Uda zaporea platerean.
Uda aprobetxatu barazki hauek Tolosako Azokan bertan erosteko, garaian garaiko zapore guztia dastatzeko eta bertako ekoizleei bultzada emateko. Gogoratu: garaian garaiko produktuak, zapore paregabeak.