Gaur egun, urteko edozein unetan edozein produktu eskuragarri edukitzea ohikoa bihurtu da. Hala ere, naturaren erritmora bizitzea eta sasoiko produktuak aukeratzea ohitura osasungarria ez ezik, arduratsua ere bada. Horren arrazoi nagusiak argiak dira:
1. Freskotasuna
Lehenik eta behin, sasoiko produktuak freskoagoak dira. Bere garaian jasotako fruitu eta barazkiak ez dute biltegiratze edo bidai luzeen beharrik, eta horrek zuzenean eragiten du kalitatean.
2. Zaporea
Horri lotuta, zapore hobea dute. Lurrak momentu egokian emandako elikagaiak dira, behar adina eguzki eta hezetasun jaso dituztenean, beraz intentsitate handiagoz dastatzen dira. Ez dago garaiko tomate baten gozoa edo uda beteko mertxika baten zukutasuna gaindituko duenik.
3. Kontsumo arduratsua
Azkenik, garraioa murriztu eta karbono aztarna txikitzen laguntzen dute. Hemengo lurretan, hemengo garaietan hazitako produktuak aukeratzeak distantzia motzagoak suposatzen ditu, eta horrek ingurumenean eragin zuzena du: kutsadura gutxiago eta jasangarritasun handiagoa.
4. Prezio onenean
Eta ezin dugu ahaztu beste alderdi bat: sasoiko produktuak merkeagoak dira. Garaian garaiko eskaintza ugaria dela eta, prezioak egokiagoak izaten dira, gure erosketak ekonomikoki irisgarriago bihurtuz. Aldi berean, bertako nekazariei eta merkatariei laguntzen diegu, tokiko ekonomia indartuz eta komunitateari balioa itzuliz.
Beraz, sasoiko produktuak aukeratzea ez da soilik gure osasuna zaintzea; zaporeaz gozatzea eta planeta babestea ere bada. Naturak bere erritmoa markatzen du, eta guk mahai gainean jar dezakegun oparirik onena eskaintzen digu.