Bertan, ‘Balerdipeko Erleak’ izenpean egiten dute lan Mattin Jauregi eta Inaxio Arinek. Lana ‘erleek egiten dutela’ dioten arren, ondoren etxera eramaten ditugun produktu gozo-gozoen ekoizleen lana ez da batere erreza. Euren jarduna ezagutzeko erlezain jantziak gainean jarri eta erle burrunba artean murgildu ginen!
Erlauntza bakoitzean, 60.000 erle arte daude. Kontuan hartuta Bedaioko txoko honetan 50 kaxa dituztela… 3 milioi erlez inguratuta egon ginen! Bertan, 3 erle mota bereizi genituen:
Ezti bilketarako, erle langileak kanpora ateratzen dira, lore eta frutarbolen nektarrak erakarrita. Nektar hori biltzearekin batera polena ere hartuko dute euren hankatxoetan. Ondoren polen hori askatzen joango direnez, inguruko loreak ere ernalduko dira. Datu hau oso kuriosoa da: erleak nektarra topatzen duenean, beste erleei kokapen zehatza emango dizkio, dantza baten bitartez.
Bildu ondoren erlauntzara itzuli eta hor pilatuko dute nektarra. Nektarra %80 ura eta %20 azukrea da; erlauntzan, erleek hegalei esker nektar hau lehortu eta aireztatuko dute ura gal dezan, eta guk ezagutzen dugun eztia ekoitzi dadin: %80 azukrea eta %20 ura.
Eztia ez ezik, erleek produktu gehiago ekoizten dituzte; ondoren, erlezainen lana izango da hauek kontsumorako biltzea: lortu nahi den produktuaren arabera, erle-kaxa modu batera edo bestera eginda egongo da. Propoleoa, esaterako, zuhaitzetako erretxinetik lortzen dute eta erlauntzean sortu daitezkeen zulotxoak estaltzeko erabiltzen dute.
Dastaketarako momentua
Bisita bukatzeko urduritasunak atzean utzi eta gozo jarri ginen: eztiaz gain, erleek ekoitzitako beste produktu batzuk ezagutu genituen; esate baterako, propoleoa, erregin-jalea, polena, kandelak, pralinea, kakao-krema…
Gure azokako ekoizle batzuen mahaietan ere, hauetako produktu asko topatuko dituzu larunbatero! Bitartean, instagrameko @balerdipeko kontuan topatuko dituzu erlezain gazte hauek, zeinak bisita gidatuak eskaintzen dituzten.
Eta badakizu, gure hileroko ikastaro eta bisita gidatuetan parte hartu nahi baduzu, egin zaitez Azoka Laguna eta irakurri gure osteguneroko newsletterra!