Ziurrenik inoiz dastatu ez duzun produktu bat daukagu azokan - Tolosako Azoka

Ziurrenik inoiz dastatu ez duzun produktu bat daukagu azokan

#Azoka lagunak
Entzun al duzu inoiz Amethyst babarrun moreen berri? Edo ohikoagoa den, leka edo baina morea. Leka hau gainerako lekataz bereizten da, batez ere koloreagatik eta formagatik, baina baita zaporeagatik ere.

Ziur aski, azken larunbatetan Tolosako azokatik pasa bazara, Aritzeta Barazkiak postuko Zuhaitz baserritarrak saltzen duen barazki morea eta zilindrikoa ikusiko zenuen.

Landare hau udazkenaren amaieran landatzen da, zuzenean hazietatik, tenperaturak gora egiten duenean. Leka morea mata txikikoa da eta hasieratik du ukitu morea. Hostoak berdeak diren arren, loreak eta fruituak landarearen identitatea gordetzen dute more kolorekoak izanik. Baina leka mota honek, besteekin alderatuta, forma zilindrikoa du eta 10-15 zentimetrora arte neur dezake.


Kolore berezia eta zapore desberdina izan arren, gainerako leken antzeko prestakuntza duen barazkia da; leka nano morea salteatu, lurrunetan prestatu, frijitu edo egosi daiteke, eta plater nagusi gisa nahiz beste plater batzuekin lagunduta jan daiteke.

Bitxikeria gisa, barazki honek kolorea mantentzen du bere prestaketa guztietan, egosten direnean izan ezik, erabat berde bihurtzen baitira egosteko erabiltzen dituzun gainerako barazkiak moretuz.

Jakin-mina piztu bazaizu, baina ez zaizu bururatzen zer plateretan prestatu, ideia pare bat emango dizkizugu uda honetarako.

  1. Entsalada leka moreekin

Bero egunetarako ez dago entsalada bat baino hoberik. Oraingoan beste entsalada bat proposatzen dizuegu: leka moreak egosita, sardinatxoak limoiarekin, tomate erreak eta ukitu kurruskaria almendra txigortuekin. Gainera, mostaza eta ezti ozpina erabiliz gero, entsalada ezin hobea izango duzue. Emaitza? Plater zaporetsua, osasungarria eta prestatzeko erraza.

  1. Betiko lekak… baina moreak

Plater beroak nahiago duzuenontzat, plater tradizional bat proposatzen dizuegu: lekak patatekin, baina leka moreen ukitu desberdinarekin. Plater honetan, lekak patatekin batera egosteak emaitza dibertigarria emango digu, babarrun moreek beren kolorea galduko baitute patatei kolore urdinxka emanez. Platerari zapore gehiago emateko, xaketxoak urdaiazpiko pixka batekin itotzen ditugu platerari amaiera emateko.

Oso barazki moldakorra da, plater askotan oso ondo konbinatzen duena; garrantzitsuena da sukaldean ondo pasatzea eta produktu eta plater berriekin berrikuntzak egiten gozatzea.

Duela urtebete, gure blogean lekekin egin ditzakezun errezeta gehiago utzi genizkizun, klasikoez gain (eta orain leka bioletekin ordezkatu ahal izango dituzu): egin klik irakurtzeko!