Ibarrako Piparrak kontserba bihurtzen - Tolosako Azoka

Ibarrako Piparrak kontserba bihurtzen

#Azoka lagunak #Errezetak #Produktuak
Uztaila, abuztua eta iraila dira Ibarrako Piparraren uzta jasotzeko hilabeteak. Ez hori bakarrik: orain da piparrak kontserban egiteko garaia, gerora urteko edozein sasoitan dastatu ahal izateko.

Izan ere, nork ez du atsegin, udazken-negu giro bete-betean, Tolosako Babarrunekin batera Ibarrako Piparrak ere dastatzea? Edo gildan! Horretarako, ordea, lanak aurreratu behar.

Horretan dihardute asteotan Ibar-Lur Kooperatiban. 90ko hamarkadan sortu zuten herriko bost baserrik, tartean Tolosako Azokara etortzen diren Montes eta Iguategik.

Josu Ozaitak Ibarrako Piparrari buruz idatzi duen liburuan irakurri dugunez, kooperatibaren lehen urtean 5.000 poto egin zituzten; garai onenetan 150.000 egitera iritsi dira elkarlanean.

Kontserbak egiteko eskulana nahitaezkoa da: altuerari eta formari erreparatu, eta potoetan sartzeko egokiak diren piparrak banan-banan aukeratzen baitira. Gero, txukun-txukun ozpinetan sartzen dira, ongi iraun dezaten.

Aukeratzen ez direnak, noski, orduan jateko aprobetxatzen dira, nahieran: frijituta, fresko, saltsaren bat eginez…

Nola egin Ibarrako Piparren kontserbak etxean?

Azokan pipar freskoak erosi eta kontserbak etxean egitea ere erraza da. Animatu urrats hauek jarraituz negurako piparrak gordetzera!

Osagaiak:

  • Pipar freskoak
  • ¼ ozpin
  • ¼ ura
  • Gatza
  • Poteak

Jarraibideak:

  1. Ur eta ozpin kantitate berdina jarri pote batean, gatza gehituta. Mugitu ezazu dena ondo disolbatu dadin.
  2. Gehitu piparrak banan bana, aurrez garbituta.
  3. Tarterik geratuko balitz, egin nahasketa berriro, ur eta ozpin kantitate berdinak erabiliz.
  4. Kontserbatu 3 hilabetez.. eta kontsumitzeko prest!