Nola prestatu Errege Opilerako fruta azukreztatua, Azokako produktuekin - Tolosako Azoka

Nola prestatu Errege Opilerako fruta azukreztatua, Azokako produktuekin

#Errezetak
Fruta azukreztatua Eguberrietako beste produktu izarretako bat da antzina-antzinatik, nahiz eta eztabaida asko pizten dituen bere inguruan, batik bat Errege Opilak dastatzean. Eta zu, jaten dituen ala albo batean uzten dituen horietakoa zara?

Fruta bezalako elikagai galkorrak kontserbatzeko beharrak bultzatuta hasi ziren egiten antzinako Erroma, Grezia eta Txinan. Gerora, ez da jakina noiz eta zergatik hasi ziren erabiltzen Eguberrietako postreetan. Elezahar batzuen arabera, Errege Magoek euren tunika eta koroetan zituzten bitxiak irudikatzen dituzte.

Gaurko artikuluan, bere ezaugarriak azaltzeaz gain, fruta nola antzigartu ikasiko dugu, une honetan Azokan aurki ditzakegun sasoiko frutak erabilita.

Hasteko, azalpen bat: fruta konfitatua, glasatua eta antzigartua terminoak erabili ohi dira, baina ez dute esanahi bera. Guztiek dute, ordea, ezaugarri bat amankomunean: ezer baino lehen azukre-almibarrean egosten dira, uraren zati handi bat ateratzeko, baina bereizi egiten dira ondoren ematen zaion trataeraren arabera:

  • Fruta konfitatua: Nizako Fruten antzekoa da, gominola itxurakoa. Azukretan arrautzaztatzen dira, edo txokolatean ere bai.
  • Fruta glaseatua: ondoren, glasatu egiten da, eta itxura homogeneoa ematen zaio.
  • Fruta azukreztatua: almibarra glaseztatua baino kontzentratuagoa eta lehorragoa da; kristalizatzen denean, kurruskatsu bihurtzen da eta antzigar itxura ematen dio.
Zer motatako frutak izozten dira?

Era guztietako frutak antzigartu daitezke: laranjak eta mandarinak, udareak, kiwiak, kalabaza, meloia, limoiak, mahatsak eta hezurrik gabeko gereziak, melokotoia, anana, pikuak… Nahierara antzigortu daitezke, gainera: zurituta, azalarekin, osorik edo zatitan.

Kasu honetan, orain Azokan aurki ditzakegun frutak aukeratu ditugu: anana, kiwia, laranja edo sagarra.

Prozesuak, konplikaziorik ez badu ere, denbora eta pazientzia eskatzen ditu. Batez ere, garrantzitsua delako frutak ez nahastea eta bereizita prestatzea, eta ondoren, itxarotea.

Errezeta: nola prestatu fruta azukreztatua hamar pausotan
  1. Zuritu eta garbitu ondo fruta, eta hezurrak eta pipitak kendu, edukiz gero.
  2. Azala erabili nahi izanez gero, egosi 10 minutuz, mingostasuna kentzeko.
  3. Zatitu fruta nahi dugun eran: atalak, xerrak, kuboak… Behin hori eginda, fruta pisatu eta bere pisua idatzita utzi, gero beharko dugu eta.
  4. Zatien gainazala zulatu, almibarra hobeto sar dadin, eta urez estalitako bol batean jarri, zenbait orduz beratzen uzteko.
  5. Xukatu frutak eta jarri kazola batean, ur hotzez estalita. Ura berotu, eta kea botatzen hasten denean, frutak flotatzen hasiko dira. Unea horretan bildu eta ura eta izotza duen ontzi batean jarri. Pixka batean eduki ondoren, xukatu berriro.
  6. Jarri azukre eta fruta pisu bera kazola batean, eta gehitu ura (azukrearen pisuaren erdia), eta berotu su motelean azukrea disolbatu arte. Desegin ondoren, sartu frutak.
  7. Kendu frutak bitsadera batekin irakiten hastean, eta utzi almibarra irakiten. Dentsitate jakin bat hartzen duenean, karamelizatze-puntura iritsi gabe, sutatik kendu eta epeldu.
  8. Bota almibarra frutetara eta utzi pausatzen egun erdiz.
  9. Xukatu almibarra eta errepikatu egosteko prozesua frutek almibar guztia xurgatu arte.
  10. Jarri frutak sareta baten gainean, xukatu eta almibarra gainazalean lehor dadin. Aire zabalean edo labean lehortzen utz daiteke, 50 ºC inguruan.

Horiek kontserbatzeko gomendio bat: behin fruta antzigartu ondoren, letoizko kaxa batean gorde daitezke, argitan egon ez daitezen. Leku fresko batean gorde behar dira, berotik urrun.

Orain badakizu, etxean probatzera. Hori bai, galderetan galderena: frutak jan edo albo batera uzten dituzun horietakoa zara? 😝